Laatste posts

Ecologisch denken en ontwerpen

Natuurlijk gaan we ecologisch tewerk in onze tuin! Er wordt niet gespoten met gif. Er wordt in de eerste plaats preventief gewerkt om plagen te voorkomen: het principe van de juiste plant op de de juiste plaats. En ook het principe van het aanvaarden dat het soms eens niet goed gaat ondanks het eerste principe. Maar ik wil hier ook niet fanatiek in zijn. Zo gebruik ik toch wel soms slakkenkorrels van Ecostyle om de hosta’s te redden van de slakkeninvasie. Die zijn van ijzerfosfaat dus nog aanvaardbaar volgens mijn normen.

Maar wat betekent ecologie bij het ontwerp?

  • rekening houden met bodem en (micro)klimaat bij de keuze  van planten
  • de bodem zoveel mogelijk bedekken zodat er minder onkruiden de kans krijgen om de boel te overwoekeren, dat bespaart ineens ook veel wiedwerk
  • keuze voor duurzame en weinig milieubelastende materialen bij aanleg
  • de natuur als grote voorbeeld: bijvoorbeeld in de gelaagdheid van beplanting: zo hebben meer diertjes schuilplaatsen en eten
  • de wensen van de eigenaar worden in het plan geïntegreerd want uiteindelijk is het jouw stukje aarde dat je kan omvormen tot je paradijselijke plek!
  • de seizoenen zijn duidelijk zichtbaar in de tuin, en in elk seizoen heeft de tuin iets aantrekkelijks te bieden.

 

DSC_0018

 

Hoedje af!

IMG_3631

Ik laat altijd enkele preistengels doorschieten, zodat de prachtige bloemen kunnen ontwikkelen. Die laat ik dan de hele winter staan in de moestuin, ze vormen een prachtig wintersilhouet, het is leuk als overwinterplaats voor kleine diertjes én het geeft bovendien ook een mooi verticaal element in de voor mij vaak te horizontale (lees: lage, platte) moestuin. Op dit moment zijn de doorschietende preistengels allemaal om de beurt hun hoedje aan het afleggen, zodat ze volop kunnen pronken met hun weelderige bloemenbos.

 

Grenzen aangeven

Image-1-6Ik ben in mijn eigen tuin bezig met het afboorden van het gras en de borders, met kleine kasseitjes. Een leuk werkje!  Het geeft meteen een duidelijk resultaat.

Wat is mijn tuin toch telkens weer een spiegel voor alles waar ik ook in mijn gewone leven mee geconfronteerd word, net op dit moment.

Grenzen stellen. In de eerste plaats voor mezelf. Niet teveel hooi op mijn vork nemen. ‘Nee’ kunnen zeggen. Heel erg moeilijk voor mij, mijn lichaam heeft me 3 jaar geleden letterlijk plat gelegd om dit te leren. Ik kan het ondertussen al veel beter, maar ben hier zeker nog steeds aan het leren.

En daarnaast, dit is voor mij de stap die iImage-1-5k nu aan het zetten ben: grenzen stellen aan anderen. De mensen rondom mij duidelijk zeggen waar mijn grens ligt. Dat is voor mij echt niet gemakkelijk. Opvoeden van kinderen is een goeie oefening hierin. Ik voel sinds kort
wel heel duidelijk waar mijn grens ligt, maar het communiceren erover gaat nog met horten en stoten. En botst op veel weerstand. Want ik stel vastgeroeste patronen in vraag en verander bepaalde gewoontes die iedereen o zo normaal vindt ondertussen. Het gaat voor mij heel erg over respect. Het is zoeken naar een nieuw evenwicht hierin. Flexibele afgeronde grenzen maar wel duidelijk een grens.

 

Aandacht

Image-1-4

Alles wat je aandacht geeft groeit! Geef je het negatieve aandacht, of focus je op dat wat je niet wil, dan wordt dat groter. Geef je net het positieve aandacht dan kan dat verder ontwikkelen, groeien en bloeien. Zo gaat dat in het gewone leven en zo gaat dat ook in de tuin.  Ik zette enkele bosaardbeitjes tussen de bessenstruiken en vroeg me af of ze de concurrentie met het gras zouden aankunnen. Ik hielp ze een handje door af en toe de hoge grassprieten er wat uit te trekken, zonder me negatief te focussen op de grassen die ik er niet wenste. Zo werden ze niet overwoekerd en na enkele jaren is er nu een mooi tapijtje van bosaardbeitjes onder alle bessenstruiken. Met hier en daar een grasspriet die me eraan herinnert dat alles dynamisch is, dat ik niet de baas ben van de natuur, zelfs niet in mijn tuin en mij op mijn nederig plekje in de natuur zet. Maar die grasspriet herinnert me ook aan de zin ‘wat je aandacht geeft groeit’. De kracht van mijn intentie, van mijn gedachten.

Draag zorg voor je gedachten want

“Gedachten worden woorden

Woorden worden daden

Daden worden gewoonten

Gewoonten bepalen je karakter

En je karakter bepaalt je bestemming.

Maha Gosenada

 

Magnolia my sweetheart

DSC_0073

Een trage groeier. Een boom die meer aan een struik doet denken. Prachtige kronkelende takken. Pure mystiek. Symbool van een sterke trouwe liefde. En wat een pracht tijdens de bloei. Ik kijk er echt maanden naar uit. En vlak nadien een magisch bloementapijt. Ik waan me een prinses als ik erover loop. Met deze boom in je tuin (en vele jaren geduld) stijgt de energie in en rondom je huis opvallend (en dus ook de verkoopswaarde van je huis). Een aanrader als je haar voldoende plek kan geven zodat zij uitgroeit tot waar zij wil groeien. En ook mijn dank aan J.J. Cale om een  prachtig liedje te maken over haar.🙂